sok pomidorowy na zimę przez maszynę do mięsa

1 godz. 10 min.
4 porcje
Sok pomidorowy na zimę przez maszynkę do mięsa
Anzhela, stock.adobe.com
0

Sok pomidorowy to obowiązkowy zbiór na zimę. Oczywiście można go łatwo kupić w każdym sklepie, ale domowy jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na sok pomidorowy przygotowany za pomocą maszynki do mięsa.

Składniki

  • pomidory - 5 kg
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • Goździk (opcjonalnie) – 3 szt.
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj pomidory, pokrój na kawałki, usuń środek i zielone części, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść miskę z masą pomidorową na ogniu, zagotuj, usuwając pianę.

Gdy masa będzie gładka, dodaj przyprawy i gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut. Jeśli pomidory były zbyt wodniste, może być konieczne wydłużenie czasu gotowania.

Wlej gorący sok pomidorowy do sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy