półfabrykaty na zimę
21.01.2023
sok pomidorowy na zimę przez maszynę do mięsa
1 godz. 10 min.
4 porcje
Sok pomidorowy to obowiązkowy zbiór na zimę. Oczywiście można go łatwo kupić w każdym sklepie, ale domowy jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na sok pomidorowy przygotowany za pomocą maszynki do mięsa.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pomidory, pokrój na kawałki, usuń środek i zielone części, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść miskę z masą pomidorową na ogniu, zagotuj, usuwając pianę.
Gdy masa będzie gładka, dodaj przyprawy i gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut. Jeśli pomidory były zbyt wodniste, może być konieczne wydłużenie czasu gotowania.
Wlej gorący sok pomidorowy do sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy