pieczenie 17.03.2022

pączki Budyniowe

1 godz. 0 min.
8 porcji
Pączki z kremem
teleginatania, stock.adobe.com
0

Kolejny fajny sposób na zrobienie ulubionych pączków. Tym razem nie będziemy potrzebować drożdży ani proszku do pieczenia, ponieważ ciasto będzie kremowe. Ugniataj go intensywnie i przez długi czas, więc lepiej to zrobić za pomocą robota kuchennego.

Składniki

  • mąka - 250 g
  • masło - 160 g
  • jaja kurze - 6 sztuk
  • mleko - 150 ml
  • woda - 1 szklanka
  • cukier - 50 g
  • sól - na czubku noża
  • Olej roślinny (do smażenia) – 450 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

W rondlu połącz mleko, wodę, sól i cukier.

Dodaj posiekane masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż będzie gładkie.

Zdejmij patelnię z ognia. Ciągle mieszając, dodaj przesianą mąkę w małych porcjach.

Kontynuując intensywne mieszanie, dodaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i błyszczące.

Za pomocą dwóch łyżek nabierz trochę ciasta, zanurz w rozgrzanym do czerwoności oleju i smaż na złoty kolor.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy