Kolejny fajny sposób na zrobienie ulubionych pączków. Tym razem nie będziemy potrzebować drożdży ani proszku do pieczenia, ponieważ ciasto będzie kremowe. Ugniataj go intensywnie i przez długi czas, więc lepiej to zrobić za pomocą robota kuchennego.
Składniki
- mąka - 250 g
- masło - 160 g
- jaja kurze - 6 sztuk
- mleko - 150 ml
- woda - 1 szklanka
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (do smażenia) – 450 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W rondlu połącz mleko, wodę, sól i cukier.
Dodaj posiekane masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż będzie gładkie.
Zdejmij patelnię z ognia. Ciągle mieszając, dodaj przesianą mąkę w małych porcjach.
Kontynuując intensywne mieszanie, dodaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i błyszczące.
Za pomocą dwóch łyżek nabierz trochę ciasta, zanurz w rozgrzanym do czerwoności oleju i smaż na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy