pieczenie 08.11.2022

prawdziwe tatarskie baursaki na kefirze

1 godz. 30 min.
6 porcji
Prawdziwe tatarskie baursaki na kefirze
Lyudmila, stock.adobe.com
0

Zaskocz gości pysznym azjatyckim przysmakiem! Przepis na tatarskie baursaki bez drożdży jest tak prosty, że nawet dziecko sobie z tym poradzi! Możesz podawać z herbatą, ayranem, ciepłym mlekiem, słodkim sosem lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • mąka - 650 g
  • kefir (3,2%) – 500 ml
  • cukier - 2 art.
  • masło - 50 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 10 g
  • Olej roślinny - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie przesiej mąkę.

Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

W kefirze o temperaturze pokojowej wprowadź sól, cukier, proszek do pieczenia i stopione masło. Dobrze wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

Stopniowo dodawaj większość mąki. Ugniataj miękkie ciasto szpatułką.

Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pozostałą mąkę i kontynuuj ugniatanie rękami.

Dodaj 50 ml oleju roślinnego do ciasta. Ugniataj jeszcze raz, aż będzie gładka. Powinno być miękkie i elastyczne ciasto.

Przykryj gotowe ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Posyp stół mąką, delikatnie zmiażdż ciasto i zwiń w warstwę o grubości 2-2, 5 cm.

Następnie pokrój ciasto na małe kwadraty lub diamenty (możesz również wyciąć koła szyjką małej szklanki).

Smażyć baursaki w rozgrzanym do czerwoności oleju roślinnym po obu stronach, aż powstanie złoty kolor.

Usuń nadmiar tłuszczu z gotowych baursaków za pomocą ręczników papierowych.

Podawaj baursaki na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy