Zaskocz gości pysznym azjatyckim przysmakiem! Przepis na tatarskie baursaki bez drożdży jest tak prosty, że nawet dziecko sobie z tym poradzi! Możesz podawać z herbatą, ayranem, ciepłym mlekiem, słodkim sosem lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie przesiej mąkę.
Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
W kefirze o temperaturze pokojowej wprowadź sól, cukier, proszek do pieczenia i stopione masło. Dobrze wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Stopniowo dodawaj większość mąki. Ugniataj miękkie ciasto szpatułką.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pozostałą mąkę i kontynuuj ugniatanie rękami.
Dodaj 50 ml oleju roślinnego do ciasta. Ugniataj jeszcze raz, aż będzie gładka. Powinno być miękkie i elastyczne ciasto.
Przykryj gotowe ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Posyp stół mąką, delikatnie zmiażdż ciasto i zwiń w warstwę o grubości 2-2, 5 cm.
Następnie pokrój ciasto na małe kwadraty lub diamenty (możesz również wyciąć koła szyjką małej szklanki).
Smażyć baursaki w rozgrzanym do czerwoności oleju roślinnym po obu stronach, aż powstanie złoty kolor.
Usuń nadmiar tłuszczu z gotowych baursaków za pomocą ręczników papierowych.
Podawaj baursaki na gorąco, posypane cukrem pudrem.