Klasyczny chaczapuri w stylu adżarskim dla tych, którzy lubią jak najwięcej sera. Powiem Ci, jak zrobić ciasto, kiedy dodać nadzienie, jak upiec chaczapuri i co jeszcze trzeba dodać. Smacznego!
Składniki
- mąka - 300 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 0.5 łyżeczka
- suche drożdże - 7 g
- woda - 100 ml
- mleko - 100 ml
- Olej roślinny - 30 ml
- żółtka - 4 kawałki
- Mozzarella - 160 g
- Suluguni - 160 g
- ser Adyghe - 80 g
- masło - 20 G
- woda - 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche składniki ciasta, wlej ciepłą wodę z mlekiem i zagnieść elastyczne ciasto.
W procesie dodaj masło i pozostaw ciasto na 40 minut w cieple. Zetrzyj i pozostaw na kolejne 20 minut.
Podziel ciasto na 3 części i ponownie pozostaw na kolejne 20.
Zetrzyj cały ser do nadzienia i wymieszaj z wodą na gładką masę.
Rozwałkuj ciasto na prostokąty, ściśnij krawędzie i uformuj łódki.
Włóż nadzienie do każdej łodzi i pozostaw je na 15 minut.
Posmaruj ciasto żółtkiem i piecz chaczapuri przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
W każdej łodzi zrób wgłębienie i dodaj żółtko. Piec jeszcze 1-2 minuty.
Dodaj kawałek masła na raz i podawaj chaczapuri.