pieczenie 08.07.2022

Ajar chaczapuri z serem

2 godz. 40 min.
3 porcje
Adżarskie chaczapuri z serem
igor_kell, stock.adobe.com
0

Klasyczny chaczapuri w stylu adżarskim dla tych, którzy lubią jak najwięcej sera. Powiem Ci, jak zrobić ciasto, kiedy dodać nadzienie, jak upiec chaczapuri i co jeszcze trzeba dodać. Smacznego!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj suche składniki ciasta, wlej ciepłą wodę z mlekiem i zagnieść elastyczne ciasto.

W procesie dodaj masło i pozostaw ciasto na 40 minut w cieple. Zetrzyj i pozostaw na kolejne 20 minut.

Podziel ciasto na 3 części i ponownie pozostaw na kolejne 20.

Zetrzyj cały ser do nadzienia i wymieszaj z wodą na gładką masę.

Rozwałkuj ciasto na prostokąty, ściśnij krawędzie i uformuj łódki.

Włóż nadzienie do każdej łodzi i pozostaw je na 15 minut.

Posmaruj ciasto żółtkiem i piecz chaczapuri przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

W każdej łodzi zrób wgłębienie i dodaj żółtko. Piec jeszcze 1-2 minuty.

Dodaj kawałek masła na raz i podawaj chaczapuri.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy