Wiele osób gotuje pizzę, ale nie każdy okazuje się naprawdę smaczny. Ważne jest, aby prawidłowo zagnieść ciasto, przygotować odpowiedni sos i użyć pysznego nadzienia. Wszystko to jest szczegółowo opisane w poniższym przepisie.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- woda (ciepły) – 200 ml
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj suche drożdże, proszek do pieczenia, sól, cukier i ciepłą wodę.
Zagnieść ciasto, smarując dłonie i powierzchnię stołu olejem roślinnym.
Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce.
Pokrój boczek, pieczarki, koperek i obraną paprykę.
Zetrzyj ser na drobnej tarce, opłucz kukurydzę.
Rozpuść masło na małej patelni.
Intensywnie mieszając, dodaj mąkę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Nie przestawaj mieszać, bo sos się przypali.
Dodaj sól, mielony pieprz, starty parmezan i dobrze wymieszaj.
Z ciasta rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 centymetra. Połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.
Obficie posmaruj przygotowanym sosem.
Ułóż boczek, pieczarki, paprykę, kukurydzę i oliwki.
Piecz pizzę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posyp gotową pizzę drobno posiekanym koperkiem.