Przygotowanie takiej odmiany Charlotte nie jest trudniejsze niż Charlotte z jabłkami, a delikatna i przewiewna konsystencja ciasta w połączeniu z przyjemną kwaskowatością wiśni przypadnie do gustu nawet prawdziwym smakoszom.
Składniki
- wiśnia - 300 g
- mąka - 250 g
- cukier - 200 g
- jaja kurze - 4 szt.
- masło - 20 g
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Manka - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp semoliną, aby ciasto się nie przykleiło.
Połóż umyte i wysuszone wiśnie na dnie formy (bezpośrednio z kością!). Możesz również użyć wiśni bez pestek. Następnie musisz zawinąć jagody w niewielkiej ilości skrobi. Wchłonie część soku wiśniowego i pozwoli jagodom równomiernie rozprowadzić się po wypiekach bez osiadania na dnie.
Oddziel białka od żółtek, ubij białka w puszystą pianę.
Stopniowo wprowadzaj cukier do masy białkowej, ciągle ubijając mikserem. Masa powinna stać się lekka i zwiększyć objętość 3-4 razy.
Ubij żółtka osobno, włóż je do mieszanki białkowo-cukrowej, ponownie ubij.
Dodaj cukier waniliowy.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Stopniowo wprowadzaj mąkę do masy jajeczno-cukrowej, delikatnie mieszając szpatułką, aby mieszanina się nie opaliła. Powinno to być płynne, przewiewne ciasto.
Ciasto wlać do formy z wiśniami. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostaw gotową Charlotte z wiśniami na 15-20 minut w formie, a następnie przenieś na talerz.