pieczenie 05.11.2022

Charlotte z wiśniami

1 godz. 20 min.
6 porcji
Charlotte z wiśniami
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

Przygotowanie takiej odmiany Charlotte nie jest trudniejsze niż Charlotte z jabłkami, a delikatna i przewiewna konsystencja ciasta w połączeniu z przyjemną kwaskowatością wiśni przypadnie do gustu nawet prawdziwym smakoszom.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp semoliną, aby ciasto się nie przykleiło.

Połóż umyte i wysuszone wiśnie na dnie formy (bezpośrednio z kością!). Możesz również użyć wiśni bez pestek. Następnie musisz zawinąć jagody w niewielkiej ilości skrobi. Wchłonie część soku wiśniowego i pozwoli jagodom równomiernie rozprowadzić się po wypiekach bez osiadania na dnie.

Oddziel białka od żółtek, ubij białka w puszystą pianę.

Stopniowo wprowadzaj cukier do masy białkowej, ciągle ubijając mikserem. Masa powinna stać się lekka i zwiększyć objętość 3-4 razy.

Ubij żółtka osobno, włóż je do mieszanki białkowo-cukrowej, ponownie ubij.

Dodaj cukier waniliowy.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Stopniowo wprowadzaj mąkę do masy jajeczno-cukrowej, delikatnie mieszając szpatułką, aby mieszanina się nie opaliła. Powinno to być płynne, przewiewne ciasto.

Ciasto wlać do formy z wiśniami. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostaw gotową Charlotte z wiśniami na 15-20 minut w formie, a następnie przenieś na talerz.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy