Szklanka ciepłego mleka i pyszna bułka cynamonowa - czy to nie szczyt błogości? W każdym razie zwyczajowo żartuje się w naszej rodzinie. Pyszne ciasto jest tak uwielbiane, że wszyscy chętnie dołączają do procesu gotowania.
Składniki
- mąka - 800 g
- mleko - 180 ml
- suche drożdże - 1,5 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 100 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- cukier puder - 100 g
- mielony cynamon - 20 g
- cukier puder - 200 g
- masło - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut.
W osobnym pojemniku ubij jajka ze stopionym masłem.
W głębokiej misce połącz przesianą mąkę, sól, drożdże z mlekiem i mieszankę jajeczno-maślaną.
Dodaj cukier puder i delikatnie zagniataj ciasto.
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto będzie dobrze rosło, weź to pod uwagę przy wyborze naczyń.
Pokrój masło w kostkę i rozpuść w łaźni wodnej.
W osobnej misce połącz cukier puder i mielony cynamon.
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto o prostokątnym kształcie.
Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu i proszku.
Zwinąć luźną bułkę i pokroić na małe kawałki.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż puste miejsca i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na pół godziny.