pieczenie 22.01.2022

bułeczki cynamonowe

2 godz. 0 min.
20 porcji
Bułeczki cynamonowe
svdolgov, stock.adobe.com
0

Szklanka ciepłego mleka i pyszna bułka cynamonowa - czy to nie szczyt błogości? W każdym razie zwyczajowo żartuje się w naszej rodzinie. Pyszne ciasto jest tak uwielbiane, że wszyscy chętnie dołączają do procesu gotowania.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut.

W osobnym pojemniku ubij jajka ze stopionym masłem.

W głębokiej misce połącz przesianą mąkę, sól, drożdże z mlekiem i mieszankę jajeczno-maślaną.

Dodaj cukier puder i delikatnie zagniataj ciasto.

Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto będzie dobrze rosło, weź to pod uwagę przy wyborze naczyń.

Pokrój masło w kostkę i rozpuść w łaźni wodnej.

W osobnej misce połącz cukier puder i mielony cynamon.

Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto o prostokątnym kształcie.

Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu i proszku.

Zwinąć luźną bułkę i pokroić na małe kawałki.

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż puste miejsca i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy