Jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe! Dlatego proponuję zrobić babeczki dyniowe z orzechami na herbatę. Można je udekorować kremem, polać lukrem lub podawać w ten sposób. Przechowuj takie wypieki w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło (miękka) – 120 g
- cukier - 150 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Dynia - 200 g
- Migdał - 2 art.
- orzechy włoskie - pół szklanki
- nerkowce - 2 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, nasiona i zetrzyj.
Wymieszaj orzechy, osusz przez kilka minut na patelni i zmiel w blenderze.
Miękkie masło wymieszać z cukrem i solą, ubijać mikserem 4-5 minut.
Bez przerywania pracy miksera dodaj po jednym na raz jajka. Masa powinna być jednorodna.
Dodaj dynię, orzechy, skórkę i mąkę zmieszaną z sodą. Wszystko dobrze wymieszaj.
Umieść babeczki w przygotowanych foremkach, wypełniając je w dwóch trzecich.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy