Chcę zaoferować Ci przygotowanie pikantnej adżiki z cukinii. Przepis jest niekonwencjonalny, szybki i nie wymaga sterylizacji. Smak pikantnej cukinii nie jest gorszy od zwykłej adżiki pomidorowej. Do mięsa, drobiu, ziemniaków, pierogów - idealny. Polecam!
Składniki
- cukinia - 2 kg
- czosnek - 100 g
- pasta pomidorowa - 350 ml
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet (9%) – 100 ml
- liść laurowy - 2 szt.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- cukier - 250 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Puree z cukinii umieścić w garnku do gotowania, dodać koncentrat pomidorowy, sól, cukier, posiekany czosnek, liść laurowy i olej roślinny. Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed gotowaniem wprowadź zmielony czerwony pieprz i ocet, wymieszaj.
Wlej wrzącą adżikę z cukinii do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzoną adżikę w chłodnym, ciemnym miejscu.