pikantna adjika z cukinii na zimę

1 godz. 0 min.
6 puszek
Pikantna adżika z cukinii na zimę
svetlana_cherruty, stock.adobe.com
0

Chcę zaoferować Ci przygotowanie pikantnej adżiki z cukinii. Przepis jest niekonwencjonalny, szybki i nie wymaga sterylizacji. Smak pikantnej cukinii nie jest gorszy od zwykłej adżiki pomidorowej. Do mięsa, drobiu, ziemniaków, pierogów - idealny. Polecam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

Puree z cukinii umieścić w garnku do gotowania, dodać koncentrat pomidorowy, sól, cukier, posiekany czosnek, liść laurowy i olej roślinny. Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.

5 minut przed gotowaniem wprowadź zmielony czerwony pieprz i ocet, wymieszaj.

Wlej wrzącą adżikę z cukinii do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzoną adżikę w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy