dżem-pięć minut aronii

10 min
4 porcje
Dżem
Tatiana Foxy, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie aronii na zimę. Jednym z najpopularniejszych jest pięciominutowy dżem z aronii. Jagody są wstępnie blanszowane we wrzącej wodzie, a następnie gotowane z cukrem i kwasem cytrynowym.

Składniki

  • Aronia - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 l
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż jagody aronii do rondla.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.

Odcedź wodę, przykryj jarzębinę cukrem i odłóż na bok na 8-10 godzin.

Zagotuj na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Włóż dżem do przygotowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy