sałatka z cukinii na zimę bez sterylizacji
Sałatka z cukinii na zimę to wielofunkcyjny preparat. Może być podawany bezpośrednio jako sałatka lub używany jako dressing do pierwszych dań. W każdym razie sałatka jest smaczna, satysfakcjonująca i zdrowa dzięki dużej ilości warzyw.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i gotuj, aż będzie do połowy ugotowany.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Na patelni dodaj startą marchewkę do cebuli, wymieszaj i smaż warzywa przez kolejne 10 minut.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w kostkę i wysłać do cebuli i marchwi. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Pomidory opłucz, pokrój na małe plasterki i umieść w garnku do gotowania.
Dodaj smażone warzywa, sól i cukier do pomidorów. Na małym ogniu dusić warzywa, aż pomidory dadzą sok.
Cukinię obrać ze skóry i nasion, pokroić w kostkę. Wyślij do rondla z gotującymi się warzywami i gotuj wszystko razem, mieszając, przez 15 minut.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ryż, posiekany czosnek i ocet. Dobrze wymieszaj.
Gotującą się sałatkę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.