sałatka z cukinii na zimę bez sterylizacji

1 godz. 40 min.
8 puszek po 0,5 l
Sałatka z cukinii na zimę bez sterylizacji
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Sałatka z cukinii na zimę to wielofunkcyjny preparat. Może być podawany bezpośrednio jako sałatka lub używany jako dressing do pierwszych dań. W każdym razie sałatka jest smaczna, satysfakcjonująca i zdrowa dzięki dużej ilości warzyw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz i gotuj, aż będzie do połowy ugotowany.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

Na patelni dodaj startą marchewkę do cebuli, wymieszaj i smaż warzywa przez kolejne 10 minut.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w kostkę i wysłać do cebuli i marchwi. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Pomidory opłucz, pokrój na małe plasterki i umieść w garnku do gotowania.

Dodaj smażone warzywa, sól i cukier do pomidorów. Na małym ogniu dusić warzywa, aż pomidory dadzą sok.

Cukinię obrać ze skóry i nasion, pokroić w kostkę. Wyślij do rondla z gotującymi się warzywami i gotuj wszystko razem, mieszając, przez 15 minut.

Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ryż, posiekany czosnek i ocet. Dobrze wymieszaj.

Gotującą się sałatkę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy