Dla koneserów kuchni gruzińskiej jest świetny przepis na surową adżikę. Przygotowuje się go z dużą ilością ostrej papryki, czosnku i octu. Dodaj pikantną przyprawę do zup i sosów, podawaj z mięsem lub używaj jako marynaty do kebabów.
Składniki
- pomidory - 500 g
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 300 g
- czosnek - 100 g
- ocet jabłkowy - 100 ml
- cukier - 20 g
- sól - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą i paprykę na pół, obierz nasiona.
Przełóż pomidory, obrany czosnek, ostrą i paprykę przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól, ocet i dobrze wymieszaj.
Włóż surową Adjikę do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy