fasola z warzywami na zimę w słoikach
Fasola z warzywami na zimę to uniwersalny preparat, który znacznie ułatwia życie zapracowanym gospodyniom domowym. Taką fasolę można podawać jako niezależną przekąskę lub dodawać do zup, gulaszu i różnych mieszanek. Kęs dobrze urozmaica i Chudy stół!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc, a następnie spłucz i gotuj do miękkości (około 25-30 minut).
Marchewki, cebulę i paprykę opłucz i obierz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę w cienkie paski, posiekaj cebulę.
Na małym ogniu dusić marchewki z cebulą na rozgrzanym oleju roślinnym przez pół godziny.
Zmiel pomidory za pomocą blendera lub zetrzyj.
Na patelni do marchwi i cebuli dodaj masę pomidorową i paprykę, sól, cukier i ocet, wymieszaj.
Dodaj fasolę i gotuj przedmiot przez 1 godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Włóż gorącą fasolę z warzywami do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.