Świetny wybór dla tych, którzy lubią pikantne – marynowane pieczarki w stylu koreańskim. Dodaję do nich czerwoną paprykę i imbir, aby dodać im pikanterii. Ta przystawka jest również idealna do przygotowywania różnych dań kuchni azjatyckiej.
Składniki
- pieczarki - 500 g
- marchew - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- imbir - 20 g
- woda - 200 ml
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - 2 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- ziele angielskie - 3 kawałki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 2 art.
- czarny pieprz - 12 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel czosnek, imbir i ostrą paprykę. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce.
Zagotuj wodę z olejem, octem, solą, cukrem i wszystkimi przyprawami.
Dodaj tam pozostałe składniki i gotuj przez 7 minut.
Włóż pieczarki do sterylnego słoika i sterylizuj przez kolejne 15 minut.
Rzuć pieczarki po koreańsku na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy