dżem wiśniowy bez pestek na zimę

50 min
4 porcje
Dżem wiśniowy bez pestek na zimę
Olga, stock.adobe.com
0

Istnieją dziesiątki różnych sposobów na zrobienie dżemu wiśniowego. Po prostu nie ma klasycznego przepisu, ponieważ każda gospodyni ma swoje sekrety. A dzisiaj podzielę się z wami własnymi. I proponuję zrobić dżem z całymi połówkami jagód.

Składniki

  • wiśnia - 2 kg
  • cukier - 1.5 kg
  • woda - 1 szklanka
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wiśnie i podziel na połówki, usuwając nasiona.

Napełnij go cukrem, wlej wodę i zagotuj.

Gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy