Kuchnia kaukaska słynie z szerokiej gamy potraw warzywnych. Ale dzisiaj chcę zatrzymać się na przepisie na paprykę po ormiańsku na zimę. Półfabrykat można dodawać do zup, gulaszów i sosów, podawać zamiast sałatki lub przekąski do gorących napojów.
Składniki
- papryka - 2 kg
- czosnek - 100 g
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- ocet - 180 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
- cukier - 100 g
- sól - 50 g
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, olej i przyprawy.
Dodaj paprykę, czosnek i gotuj przez 5 minut. Dla wygody podziel warzywa na dwa do trzech gotowania.
Pieprz wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do przygotowanych słoików.
Wymieszaj pozostałą wrzącą ciecz z octem i wlej do słoików.
Zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze zawiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy