Uwielbiam paprykę i zawsze przygotowuję ją na przyszłość. Zimą dodaję taki preparat do prawie wszystkich potraw warzywnych i mięsnych. Z pieprzem potrawy nabierają szczególnego smaku. Przepisy na paprykę w pomidorach są liczne, proponuję Ci najbardziej, moim zdaniem, udany.
Składniki
- papryka - 1,5 kg
- sok pomidorowy - 1 L
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- Olej roślinny (rafinowany) – 50 ml
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 100 g
- sól - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w duże plasterki.
Wlej sok pomidorowy do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, posiekany czosnek i olej roślinny. Wszystko wymieszaj, zagotuj SOS, usuwając pianę.
We wrzącym sosie pomidorowym umieść kliny pieprzu, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wrzącą paprykę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone papryki w pomidorach można przechowywać w temperaturze pokojowej.