dżem z borówki brusznicy jak w Ikei

10 min
5 porcji
Dżem z borówki brusznicy jak w Ikei
Stepan Popov, stock.adobe.com
0

Prawdopodobnie nie ma takiej osoby, która odwiedzając Ikeę nie kupiłaby słoika popularnego dżemu z borówki brusznicy. Możesz sam ugotować swój ulubiony przysmak. Aby to zrobić, potrzebujesz żelfiksu, żelatyny lub zwykłej pektyny jabłkowej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj borówki brusznicy, spłucz pod bieżącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Wlej jagody do rondla i lekko zetrzyj tłuczkiem. Około połowa borówki brusznicy powinna pozostać nienaruszona.

Żelfiks wymieszaj z połową cukru.

Doprowadź Borówki do wrzenia, dodaj suchy przedmiot, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę.

Dodaj pozostały cukier i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

Napełnij czyste, suche słoiki dżemem, zamknij pokrywki i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy