Prawdopodobnie nie ma takiej osoby, która odwiedzając Ikeę nie kupiłaby słoika popularnego dżemu z borówki brusznicy. Możesz sam ugotować swój ulubiony przysmak. Aby to zrobić, potrzebujesz żelfiksu, żelatyny lub zwykłej pektyny jabłkowej.
Składniki
- borówka brusznica - 1 kg
- Jelfix - 25 g
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj borówki brusznicy, spłucz pod bieżącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Wlej jagody do rondla i lekko zetrzyj tłuczkiem. Około połowa borówki brusznicy powinna pozostać nienaruszona.
Żelfiks wymieszaj z połową cukru.
Doprowadź Borówki do wrzenia, dodaj suchy przedmiot, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę.
Dodaj pozostały cukier i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Napełnij czyste, suche słoiki dżemem, zamknij pokrywki i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy