W gotowaniu jest wiele "duetów gwiazd", a pomidory z bazylią są jednym z najpopularniejszych. Wyobraź sobie, jak pyszne będzie, jeśli zrobisz domowy keczup z bazylią! Nie dodaję przypraw, aby jak najlepiej zachować naturalny smak produktu.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- bazylia - 20 g
- oliwa z oliwek - 60 ml
- ocet jabłkowy - 30 ml
- cukier - 4 art.
- sól - 2 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na małe kawałki.
Ułóż pomidory i bazylię na patelni.
Wlej wodę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą i olejem.
Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości. Średnio zajmuje to 20-30 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i włóż do przygotowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy