Dżem-galaretka z czerwonej porzeczki zimą jest wygodna do stosowania jako nadzienie do wypieków drożdżowych i ciast kruchych, jako warstwa do ciast i ciast. Możesz po prostu cieszyć się smakołykiem z herbatą. Smaczne, pachnące, zdrowe i domowe.
Składniki
- czerwona porzeczka - 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 1 l
- żelatyna - 100 g
- sok z cytryny - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę namoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, spłucz i lekko osusz.
Przetrzyj jagody przez sito.
Puree porzeczki umieścić w emaliowanym rondlu, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotować przez 10 minut.
Przecedzić wrzącą masę przez gazę złożoną w kilku warstwach.
Dodaj cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj obrabiany przedmiot. Nie zapomnij usunąć piany w tym procesie!
Wprowadź żelatynę, wymieszaj i gotuj, aż całkowicie się rozpuści.
Wlej wrzący dżem z galaretki porzeczkowej do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Schłodzony przysmak najlepiej przechowywać w lodówce.