galaretka z czerwonej porzeczki z żelatyną

2 godz. 0 min.
4 banki
Galaretka z czerwonej porzeczki z żelatyną
twomeerkats, stock.adobe.com
0

Dżem-galaretka z czerwonej porzeczki zimą jest wygodna do stosowania jako nadzienie do wypieków drożdżowych i ciast kruchych, jako warstwa do ciast i ciast. Możesz po prostu cieszyć się smakołykiem z herbatą. Smaczne, pachnące, zdrowe i domowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę namoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, spłucz i lekko osusz.

Przetrzyj jagody przez sito.

Puree porzeczki umieścić w emaliowanym rondlu, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotować przez 10 minut.

Przecedzić wrzącą masę przez gazę złożoną w kilku warstwach.

Dodaj cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj obrabiany przedmiot. Nie zapomnij usunąć piany w tym procesie!

Wprowadź żelatynę, wymieszaj i gotuj, aż całkowicie się rozpuści.

Wlej wrzący dżem z galaretki porzeczkowej do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Schłodzony przysmak najlepiej przechowywać w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy