Fasola w sosie pomidorowym na zimę

3 godz. 0 min.
4 porcje
Fasola w sosie pomidorowym na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Fasola w sosie pomidorowym to uniwersalny preparat na zimę. Jest to samodzielne zdrowe danie bezmięsne, sos do zup i doskonały dodatek do kulinarnych arcydzieł. Taki domowy przedmiot jest zdecydowanie smaczniejszy niż sklep, a wegetarianie z pewnością go docenią

Składniki

  • fasola - 1 kg
  • pomidory - 2 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • ocet (9%) – 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 5 art.
  • sól - 1,5 art.
  • przyprawy i przyprawy - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Następnie spuść wodę, opłucz fasolę pod bieżącą wodą i gotuj bez soli do miękkości. W zależności od odmiany fasoli może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Zdejmij gotową fasolę z ognia i pozostaw w garnku z wodą.

Przygotuj sos pomidorowy. Pomidory opłucz, posiekaj i zmiel w blenderze na puree.

Umieść przecier pomidorowy w rondlu i gotuj na małym ogniu przez 15-25 minut po ugotowaniu. Dostosuj czas gotowania w zależności od pożądanej konsystencji sosu. Następnie ponownie zmiksuj gorącą masę blenderem, aż będzie gładka.

Fasolę wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu, a następnie włóż do rondla z sosem pomidorowym, dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, ocet i przyprawy. Wymieszaj, podpal i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu.

Gorącą fasolę w sosie pomidorowym zapakuj do wcześniej przygotowanych słoików, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami. Schłodzony przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy