Fasola w sosie pomidorowym to uniwersalny preparat na zimę. Jest to samodzielne zdrowe danie bezmięsne, sos do zup i doskonały dodatek do kulinarnych arcydzieł. Taki domowy przedmiot jest zdecydowanie smaczniejszy niż sklep, a wegetarianie z pewnością go docenią
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Następnie spuść wodę, opłucz fasolę pod bieżącą wodą i gotuj bez soli do miękkości. W zależności od odmiany fasoli może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Zdejmij gotową fasolę z ognia i pozostaw w garnku z wodą.
Przygotuj sos pomidorowy. Pomidory opłucz, posiekaj i zmiel w blenderze na puree.
Umieść przecier pomidorowy w rondlu i gotuj na małym ogniu przez 15-25 minut po ugotowaniu. Dostosuj czas gotowania w zależności od pożądanej konsystencji sosu. Następnie ponownie zmiksuj gorącą masę blenderem, aż będzie gładka.
Fasolę wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu, a następnie włóż do rondla z sosem pomidorowym, dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, ocet i przyprawy. Wymieszaj, podpal i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu.
Gorącą fasolę w sosie pomidorowym zapakuj do wcześniej przygotowanych słoików, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami. Schłodzony przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.