Dzielę się przepisem na pachnący dżem morelowy z jąderkami. Ten niezwykły składnik nadaje dżemowi przyjemną nutę migdałów! Wybierz mięsiste, gęste, nieco niedojrzałe morele - wtedy smak i wygląd przysmaku będą szczególnie atrakcyjne.
Składniki
- morele (Waga netto) – 500 g (+30 g pestek moreli)
- cukier - 500 g
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Nie wyrzucaj kości, nadal ich potrzebujemy.
Połówki moreli umieścić w misce do gotowania, przykryć cukrem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, aby uformować sok.
Następnie na małym ogniu zagotuj przedmiot i gotuj przez 5 minut. Zdejmij miskę z ognia, przykryj i odstaw na 6 godzin, aż całkowicie ostygnie. Aby owoce zachowały integralność, nie mieszaj dżemu łyżką, ale delikatnie potrząśnij miską z obrabianym przedmiotem.
Usuń jądra z pestek moreli(rozłupuję pestki młotkiem). Opłucz jądra i wyślij do miski z obrabianym przedmiotem. Jeśli jądra są gorzkie, zalej je wrzącą wodą przez 5-10 minut.
Ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć (co najmniej 6 godzin).
Ponownie powtórz 5-minutowe gotowanie, dodając świeżo wyciśnięty sok z cytryny do przedmiotu obrabianego.
Wrzący dżem morelowy z jąderkami zapakuj w gorące sterylne słoiki, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony przysmak przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.