gęsty dżem śliwkowy bez pestek

50 min
2 porcje
Gęsty dżem śliwkowy bez pestek
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Dżem śliwkowy według tego przepisu jest gęsty, pachnący i bardzo smaczny. Może być rozprowadzany na chlebie, podawany z różnymi deserami lub może być używany do nadziewania słodkich wypieków. Prawdziwa uczta z minimum prostych produktów!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj śliwki, Usuń szypułki, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Aby łatwo usunąć skórkę z owoców, zalej śliwki wrzącą wodą i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Pokrój śliwki na połówki, usuń pestki i zdejmij skórkę. Zmiksuj miąższ śliwkowy blenderem w jednorodne puree.

Dodaj cukier, przyprawy (opcjonalnie), wymieszaj i na dużym ogniu, mieszając, zagotuj. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Następnie zmniejsz ogień i gotuj masę śliwkową do pożądanej konsystencji (około 30 minut).

Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. Zimą przechowuj dżem śliwkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy