Ryzhiki są słusznie uważane za "grzyby Królewskie". Pod względem smaku i zawartości białka ustępują tylko borowikom i borowikom. Są piękne w postaci smażonej i duszonej, ale marynowane grzyby wywołują szczególną przyjemność gastronomiczną. Dzielę się sprawdzonym przepisem
Składniki
- Rydzyk - 2 kg
- woda - 350 ml
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet (9%) – 100 ml
- sól - 50 g
- cukier - 35 g
- liść laurowy - 7 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i brudu, Usuń filmy z czapek, spłucz pod bieżącą wodą. Jeśli grzyby nie są zbyt młode, możesz namoczyć je w zimnej wodzie przez 1-1, 5 godziny, aby gorycz zniknęła. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka.
Ugotuj przygotowane grzyby w osolonej wodzie przez 10-15 minut po ugotowaniu. Wrzuć grzyby do durszlaka, wlej wodę.
Przygotuj marynatę. Wlej 350 ml czystej zimnej wody do rondla, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i liść laurowy. Dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Zanurz ugotowane grzyby we wrzącej marynacie, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
5 minut przed końcem gotowania wprowadź ocet.
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na dno wcześniej przygotowanych sterylnych słoików. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij grzyby z wrzącej marynaty i napełnij nimi słoiki. Zalej grzyby wrzącą marynatą do górnej części słoików. Zwiń słoiki z marynowanymi imbirami, odwróć do góry nogami i ostudź pod ciepłym kocem. Takie grzyby można bezpiecznie przechowywać w chłodzie do 2 lat.