Bez względu na to, jaką marynatę spróbuję, najsmaczniejsze są pomidory we własnym soku. Do tego przepisu można kupić osobno miękkie pomidory i osobno gęste. Nie trzeba ich więc sortować, co oznacza, że można zaoszczędzić cenny czas.
Składniki
- pomidory - 12 kg
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 5 sztuk
- kwas cytrynowy - 2 g
- cukier - 160 g
- sól - 100 g
- woda - 4,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i posortuj: z jednej strony złóż miękkie i duże, z drugiej - gęste i małe. Jeśli wszystkie warzywa są takie same, po prostu podziel je na pół.
Pokrój miękkie pomidory na małe kawałki, usuń zielone smugi i uszkodzone obszary. Przełóż pomidory przez sokowirówkę.
Wlej sok do rondla z grubym dnem i zagotuj na małym ogniu. Pojawi się dużo piany, zamieszaj i spadnie. Dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 20 minut.
W przygotowanych słoikach umieść liść laurowy i mieszankę groszku. Od czasu do czasu potrząsając słoikiem, szczelnie ułóż małe pomidory.
W osobnym rondlu zagotuj wodę, napełnij słoiki pomidorami do góry, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 20-30 minut.
Spuść wodę. Zamiast tego wlej wrzący sok pomidorowy do słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze owiń ciepłym kocem. Dobrze rozgrzane słoiki są dobrze przechowywane przez kilka lat i nigdy nie "strzelają".