dżem malinowy z pektyną

30 min
4 porcje
Dżem malinowy z pektyną
Yulia Furman, stock.adobe.com
0

Najprostszym sposobem, aby dżem był jak najgrubszy i jednocześnie obejść się bez długiego gotowania, który jest szkodliwy dla malin, jest dodanie pektyny. Oprócz bezpośredniego zagęszczania pozwala na użycie mniejszej ilości cukru. Jest też całkowicie naturalny, ponieważ naturalnie występuje w owocach i jagodach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj pektynę i 2-3 łyżki cukru.

Wlej mieszaninę do malin i dobrze wymieszaj.

Doprowadź jagodę do wrzenia.

Stopniowo dodawaj pozostały cukier.

Gotuj dżem przez kolejne 5 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy