Żadna sklepowa adjika nigdy nie dorówna domowej roboty. Zwłaszcza jeśli wolisz ostrą Adjikę. Tylko sam możesz doprowadzić go do tego samego idealnego smaku, równoważąc połączenie przypraw i dodatków.
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- Chili - 3 kawałki
- papryka - 3 kg
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 2 głowice
- cukier - 1 szkło
- ocet - 1 szklanka
- Olej roślinny - 50 ml
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory i paprykę przez maszynę do mięsa. Oddzielnie posiekaj natkę pietruszki,czosnek i chili.
Zagotuj pomidory z papryką i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj olej, sól, cukier i ocet i gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj Adjikę przez kolejne 20 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy