Polskie grzyby smakują bardzo podobnie do białych. Można je smażyć, suszyć, solić i oczywiście marynować. Proponuję marynować te pyszne grzyby na zimę według prostego przepisu. Ta szlachetna przekąska będzie ozdobą każdego świątecznego stołu.
Składniki
- Grzyby - 1,2 kg
- woda - 1 L
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- nasiona gorczycy - do smaku
- kolendra - do smaku
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 2 art.
- Sol - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść grzyby w głębokim pojemniku, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę. Następnie spłucz, oczyść z piasku i gruzu leśnego, pokrój duże okazy na kawałki, pozostaw małe w całości.
We wrzącej wodzie umieść przygotowane grzyby, sól, gotuj przez 40 minut na małym ogniu, usuwając pianę. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka.
Do marynaty połącz wodę, sól, cukier i przyprawy, wszystko wymieszaj i zagotuj, a następnie wprowadź ocet.
We wrzącej marynacie umieść ugotowane grzyby, gotuj przez około 5 minut po ugotowaniu.
Zapakuj wrzące grzyby do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą do górnej części słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.