marynowane Polskie grzyby na zimę

2 godz. 0 min.
3 puszki
Marynowane Polskie grzyby na zimę
shishiga, stock.adobe.com
0

Polskie grzyby smakują bardzo podobnie do białych. Można je smażyć, suszyć, solić i oczywiście marynować. Proponuję marynować te pyszne grzyby na zimę według prostego przepisu. Ta szlachetna przekąska będzie ozdobą każdego świątecznego stołu.

Składniki

  • Grzyby - 1,2 kg
  • woda - 1 L
  • czosnek - 3 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – do smaku
  • nasiona gorczycy - do smaku
  • kolendra - do smaku
  • ocet (9%) – 3 art.
  • cukier - 2 art.
  • Sol - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść grzyby w głębokim pojemniku, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę. Następnie spłucz, oczyść z piasku i gruzu leśnego, pokrój duże okazy na kawałki, pozostaw małe w całości.

We wrzącej wodzie umieść przygotowane grzyby, sól, gotuj przez 40 minut na małym ogniu, usuwając pianę. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka.

Do marynaty połącz wodę, sól, cukier i przyprawy, wszystko wymieszaj i zagotuj, a następnie wprowadź ocet.

We wrzącej marynacie umieść ugotowane grzyby, gotuj przez około 5 minut po ugotowaniu.

Zapakuj wrzące grzyby do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą do górnej części słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy