Oprócz koloru czerwona kapusta różni się od białej większą cierpkością. Przygotowuje doskonałe sałatki, zupy i przekąski. Nie ostatnie miejsce na liście popularnych potraw zajmuje czerwona marynowana kapusta. Porozmawiamy o niej dzisiaj.
Składniki
- czerwona kapusta - 3 kg
 - ocet - 120 ml
 - Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
 - cukier - 80 g
 - sól - 60 g
 - woda - 2 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną kapustę w cienkie paski.
Umieść w szerokiej misce i rozgnieć rękami.
Ubij kapustę do przygotowanych słoików.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i mieszankę papryki.
Gotuj przez 1 minutę, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzącą marynatę do słoików i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 dni.
Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś w chłodne, ciemne miejsce. Po 5-7 dniach marynowana czerwona kapusta będzie gotowa.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy