czerwona marynowana kapusta

20 min
12 porcji
Czerwona kapusta marynowana
New Africa, stock.adobe.com
0

Oprócz koloru czerwona kapusta różni się od białej większą cierpkością. Przygotowuje doskonałe sałatki, zupy i przekąski. Nie ostatnie miejsce na liście popularnych potraw zajmuje czerwona marynowana kapusta. Porozmawiamy o niej dzisiaj.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój czerwoną kapustę w cienkie paski.

Umieść w szerokiej misce i rozgnieć rękami.

Ubij kapustę do przygotowanych słoików.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i mieszankę papryki.

Gotuj przez 1 minutę, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlej wrzącą marynatę do słoików i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 dni.

Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś w chłodne, ciemne miejsce. Po 5-7 dniach marynowana czerwona kapusta będzie gotowa.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy