dżem - pięć minut żółtej śliwki bez pestek

10 min
4 porcje
Dżem
Alesia, stock.adobe.com
0

Jest to standardowy sposób, w jaki większość jagód i owoców jest konserwowana. Dżem-pięć minut żółtej śliwki bez pestek to świetna opcja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu. Szczegóły dalej w przepisie.

Składniki

  • śliwki (żółty) – 1 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Przełóż owoce przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.

Zagotuj na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy