Kto powiedział, że śledź pod futrem to proste i przyziemne danie? Dodaj trochę owoców morza, czerwony kawior i zamieni się w królewską ucztę. Umieść taką sałatkę na świątecznym stole, a Goście otrzymają komplementy.
Składniki
- śledź (gotowy filet) – 250 g
- czerwony kawior - 2 art.
- krewetki (obrane) – 100 g
- kalmary (gotowane) – 1 tusza
- Burak (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- jaja przepiórcze (gotowane) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie, kalmary, krewetki i cebulę. Ugotowane warzywa obrać i zetrzeć.
Ułóż ziemniaki, cebulę i krewetki warstwami. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Następnie ułóż marchewki, śledzie i czerwony kawior. Ponownie pieprz, sól i posmaruj maoynezem.
Rozłóż kalmary równomiernie i przykryj warstwą buraków. Dodaj pieprz, sól i majonez.
Możesz udekorować sałatkę połówkami jajka i zjeżdżalnią kawioru. Przed podaniem zaparz naczynie przez 1,5 godziny w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy