Przygotuj Oliviera w wyjątkowy sposób: ułóż składniki warstwami i nie na talerzu, ale w ładnych szklankach. Ta porcja spodoba się wszystkim, a tradycyjna sałatka ponownie znajdzie się w centrum uwagi wszystkich. Proponuję gotować z szynką.
Składniki
- szynka - 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- marchew (gotowane) – 150 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- zielony groszek (w puszkach) – 150 g
- koperek - pół
- majonez - 60 ml
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szynkę, ogórki, koperek, obrane ziemniaki i marchewkę.
Obierz jajka i zetrzyj na drobnej tarce.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: ziemniaki, zielony groszek, szynka, ogórki, marchew, koperek i jajka. Po każdej warstwie dodaj sól i majonez do smaku.
Włóż gotową sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki były dobrze namoczone.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy