
Szukasz nowego przepisu na świąteczną sałatkę? Spróbuj tego! Dzięki koreańskiej marchewce okazuje się soczysty i piękny. Cóż, smak potrawy jest po prostu pyszny! Radzę podawać sałatkę w przezroczystych misach. Jest wygodny i nowoczesny!
Składniki
- szynka - 250 g
- marynowane grzyby - 200 g
- koreańska marchewka - 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula (duży) – 1 rzecz
- majonez - 80 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szynkę, marynowane grzyby, obrane jajka i cebulę.
Opłucz cebulę, wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Ułóż warstwę marynowanych grzybów, posmaruj odrobiną majonezu.
Następnie ułóż jajka i cebulę warstwami. Pieprz, sól i ponownie dodaj majonez.
Szynka i koreańska marchewka będą następne. Po szynce możesz dodać trochę więcej majonezu.
Gotową sałatkę można ozdobić ziołami lub plasterkami cytryny. Przed podaniem naczynie powinno stać 2-3 godziny w lodówce.