solanka w słoikach na zimę

40 min
4 banki
Solanka w słoikach na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Uwielbiam solanki za ich wszechstronność. Podaję do stołu jako zimną przekąskę lub jako gorący dodatek. A jakie wspaniałe pierwsze dania uzyskuje się, jeśli dodasz zawartość słoika do bulionu z ziemniakami! Aby zaoszczędzić czas w kuchni-to, czego potrzebujesz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz warzywa. Drobno posiekaj marchewkę, pomidory, cebulę, natkę pietruszki, posiekaj kapustę.

Połącz warzywa w garnku do gotowania, sól, dodaj cukier i olej roślinny. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 25 minut po ugotowaniu.

2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet.

Zapakuj gorącą mieszankę do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy