Uwielbiam solanki za ich wszechstronność. Podaję do stołu jako zimną przekąskę lub jako gorący dodatek. A jakie wspaniałe pierwsze dania uzyskuje się, jeśli dodasz zawartość słoika do bulionu z ziemniakami! Aby zaoszczędzić czas w kuchni-to, czego potrzebujesz.
Składniki
- kapusta - 1,5 kg
- pomidory - 500 g
- cebula - 500 g
- marchew - 500 g
- pietruszka - 300 g
- Olej roślinny - 1 art.
- ocet (9%) – 1 art.
- sól - 3 art.
- cukier - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz warzywa. Drobno posiekaj marchewkę, pomidory, cebulę, natkę pietruszki, posiekaj kapustę.
Połącz warzywa w garnku do gotowania, sól, dodaj cukier i olej roślinny. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 25 minut po ugotowaniu.
2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet.
Zapakuj gorącą mieszankę do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy