Świetnym sposobem na urozmaicenie i uzupełnienie dżemu wiśniowego jest dodanie do niego orzechów. Takie przepisy są szczególnie popularne w kuchni regionów Kaukazu. W takim przypadku możesz wziąć dowolne odmiany wiśni-czerwone lub białe, ale najlepiej słodkie.
Składniki
- wiśnia - 1.5 kg
- cukier - 1 kg
- orzechy włoskie - 300 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z wiśni, przykryj cukrem i pozostaw na godzinę.
Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Dodaj posiekane orzechy, cynamon i sok z cytryny.
Gotuj dżem przez kolejne 10 minut lub dłużej - według pożądanej konsystencji.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy