desery 18.01.2023

serniki w piekarniku

1 godz. 0 min.
12 sztuk
Serniki w piekarniku
0

Serniki można przygotować na deser, śniadanie lub kolację. Odpowiedni jest twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, a jeśli ma jasną kwaskowatość, zawsze można go dostosować za pomocą cukru. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, możesz dodać śmietanę lub trochę mleka.

Składniki

  • twaróg - 300 g
  • cukier - 3 art.
  • sól - 1 szczypta
  • mąka (pszenna) – 3 art.
  • żółtka - 2 kawałki
  • Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wsyp ziarnisty twaróg do miski. Dodaj cukier, sól, mąkę pszenną.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj kilka żółtek.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli na tym etapie zauważysz, że masa twarogowa jest sucha i krucha, dodaj śmietanę dla plastyczności.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Uformuj półfabrykaty twarogowe o średnicy około 7 cm i grubości kilku cm.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dobrze rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Smaż serniki przez 3 minuty z każdej strony.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Połóż serniki na pergaminie i włóż do gorącego piekarnika. Doprowadź naczynie do miękkości, czekając 10 minut.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Podawaj pachnące delikatne serniki ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem, z jagodami lub owocami.

Serniki w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy