Serniki można przygotować na deser, śniadanie lub kolację. Odpowiedni jest twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, a jeśli ma jasną kwaskowatość, zawsze można go dostosować za pomocą cukru. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, możesz dodać śmietanę lub trochę mleka.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wsyp ziarnisty twaróg do miski. Dodaj cukier, sól, mąkę pszenną.
Dodaj kilka żółtek.
Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli na tym etapie zauważysz, że masa twarogowa jest sucha i krucha, dodaj śmietanę dla plastyczności.
Uformuj półfabrykaty twarogowe o średnicy około 7 cm i grubości kilku cm.
Dobrze rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Smaż serniki przez 3 minuty z każdej strony.
Połóż serniki na pergaminie i włóż do gorącego piekarnika. Doprowadź naczynie do miękkości, czekając 10 minut.
Podawaj pachnące delikatne serniki ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem, z jagodami lub owocami.