desery 12.02.2023

ciasto Napoleon z kwaśną śmietaną

1 godz. 0 min.
14 porcji
Ciasto Napoleon ze śmietaną
0

Nigdy nie gotowałeś Napoleona na drożdżach? Radzę koniecznie wypróbować ten przepis! Ciasta są smaczne, chrupiące i wielowarstwowe. Pieczą się szybko, więc lepiej wcześniej rozwałkować kilka półfabrykatów.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj drożdże, ciepłą wodę, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut, aby drożdże się aktywowały.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zetrzyj margarynę lub posiekaj nożem.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj sól, przesianą mąkę i zmiel rękami. Powinieneś dostać duże okruchy.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj półfabrykat z drożdżami i zagnieść miękkie ciasto.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków, przykryj ręcznikiem i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto. Wygodnie jest to zrobić, układając papier do pieczenia, na którym ciasto zostanie następnie upieczone. Nakłuj ciasto widelcem, aby ciasto nie pęczniało.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Piec przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Ubij śmietanę z cukrem i esencją waniliową.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Rozgnieć jedno ciasto wałkiem do ciasta na drobne okruchy.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Posmaruj ciasto na wierzchu i posyp przygotowaną kruszonką.

Ciasto Napoleon ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 11

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy