Nigdy nie gotowałeś Napoleona na drożdżach? Radzę koniecznie wypróbować ten przepis! Ciasta są smaczne, chrupiące i wielowarstwowe. Pieczą się szybko, więc lepiej wcześniej rozwałkować kilka półfabrykatów.
Składniki
- margaryna - 240 g
- mąka - 450 g
- suche drożdże - 10 g
- woda - 100 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- śmietana (25% tłuszczu) – 500 ml
- cukier - 1 szklanka
- esencja waniliowa - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj drożdże, ciepłą wodę, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut, aby drożdże się aktywowały.
Zetrzyj margarynę lub posiekaj nożem.
Dodaj sól, przesianą mąkę i zmiel rękami. Powinieneś dostać duże okruchy.
Dodaj półfabrykat z drożdżami i zagnieść miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków, przykryj ręcznikiem i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto. Wygodnie jest to zrobić, układając papier do pieczenia, na którym ciasto zostanie następnie upieczone. Nakłuj ciasto widelcem, aby ciasto nie pęczniało.
Piec przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ubij śmietanę z cukrem i esencją waniliową.
Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.
Rozgnieć jedno ciasto wałkiem do ciasta na drobne okruchy.
Posmaruj ciasto na wierzchu i posyp przygotowaną kruszonką.