Świetne danie na szybką przekąskę. Kawior grzybowy z gotowanych grzybów to prawdziwy ratownik, gdy w lodówce zabraknie jedzenia. Możesz go ugotować z dowolnych grzybów. Najważniejsze jest, aby wstępnie ugotować je w osolonej wodzie z przyprawami.
Składniki
- Grzyby (gotowane) – 1 kg
- marchew - 250 g
- cebula - 250 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 2 art.
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 CZ. l.
- sól - 1,5 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Przepuść przez maszynkę do mięsa gotowane grzyby i pieczone warzywa.
Włóż do głębokiej patelni, dodaj wodę, przyprawy, cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy