śliwka w syropie z pestkami na zimę

50 min
4 puszki po 0,5 l
Śliwki w syropie z pestkami na zimę
Roman Ivaschenko, stock.adobe.com
0

Dzisiaj gotowanie śliwek w syropie to świetny deser dla całej rodziny. Do tego przedmiotu radzę wziąć małe gęste śliwki. Odmiana "Węgierka" jest idealna. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu, na 1 szklankę wody zwykle mam 4 łyżki.l. cukier.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, lekko osusz i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.

Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i cynamon, zagotuj syrop.

Gorący syrop wlać śliwki do słoików do góry, przykryć pokrywkami i wysterylizować w dużym garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji 7-10 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Słoiki ze wysterylizowanym półfabrykatem są szczelnie zamknięte, odwrócone do góry nogami i pozostawione do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone śliwki w syropie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy