Dzisiaj gotowanie śliwek w syropie to świetny deser dla całej rodziny. Do tego przedmiotu radzę wziąć małe gęste śliwki. Odmiana "Węgierka" jest idealna. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu, na 1 szklankę wody zwykle mam 4 łyżki.l. cukier.
Składniki
- śliwki - 600 g
- woda - 500 ml
- cukier - 8 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, lekko osusz i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.
Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i cynamon, zagotuj syrop.
Gorący syrop wlać śliwki do słoików do góry, przykryć pokrywkami i wysterylizować w dużym garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji 7-10 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Słoiki ze wysterylizowanym półfabrykatem są szczelnie zamknięte, odwrócone do góry nogami i pozostawione do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone śliwki w syropie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.