kompot z tarniny na zimę

15 min
20 porcji
Kompot z tarniny na zimę
Steidi, stock.adobe.com
0

Nie lekceważ cierni. Jeśli te cudowne jagody rosną w Twoim kraju, pamiętaj, aby przygotować je na zimę. Na przykład możesz ugotować pachnący kompot z tarniny. Dzielę się prostym przepisem, którego sam używam.

Składniki

  • turn - 1 kg
  • cukier - 300 g
  • woda (filtrowane) – 6 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cierń posortuj i dokładnie spłucz.

Umieść jagody w przygotowanych słoikach, zajmując nie więcej niż jedną trzecią objętości.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą i pozostawić do ogrzania pod pokrywkami na pół godziny.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy