chrupiące marynowane grzyby na zimę

2 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Chrupiące marynowane grzyby na zimę
karnauhov, stock.adobe.com
0

Grzyby-niezwykle smaczne mięsiste grzyby, które od niepamiętnych czasów w kuchni rosyjskiej są używane do zbioru na zimę na różne sposoby. Z reguły są solone, rzadziej marynowane. Proponuję marynować chrupiące grzyby według prostego przepisu. Spróbujemy?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść, dobrze spłucz i wstępnie namocz w zimnej wodzie przez 2 dni, aby gorycz zniknęła. Zmieniaj wodę 2-3 razy dziennie.

Następnie gotuj grzyby w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut), włóż do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Przygotuj marynatę. Na patelni połącz wodę, sól, cukier i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.

Ugotowane grzyby włożyć do wrzącej marynaty, gotować przez 5 minut.

Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

Zalej liście porzeczki wrzącą wodą, obierz czosnek i grubo posiekaj.

Połóż 1 liść porzeczki i posiekany ząbek czosnku na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików.

Napełnij słoiki gorącymi piersiami, nie ubijając mocno i zalej wrzącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przenieś schłodzone słoiki z półfabrykatem do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy