chrupiące marynowane grzyby na zimę
Grzyby-niezwykle smaczne mięsiste grzyby, które od niepamiętnych czasów w kuchni rosyjskiej są używane do zbioru na zimę na różne sposoby. Z reguły są solone, rzadziej marynowane. Proponuję marynować chrupiące grzyby według prostego przepisu. Spróbujemy?
Składniki
- Gruzdy (masa netto gotowanych grzybów) – 1,2 kg
- czosnek - 3 ząbki
- liście porzeczki (Czarny) – 3 szt.
- ocet (9%) – 125 ml
- woda - 1 L
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- Goździk - 3 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- sól - 2 art.
- cukier - 2,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść, dobrze spłucz i wstępnie namocz w zimnej wodzie przez 2 dni, aby gorycz zniknęła. Zmieniaj wodę 2-3 razy dziennie.
Następnie gotuj grzyby w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut), włóż do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Przygotuj marynatę. Na patelni połącz wodę, sól, cukier i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.
Ugotowane grzyby włożyć do wrzącej marynaty, gotować przez 5 minut.
Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Zalej liście porzeczki wrzącą wodą, obierz czosnek i grubo posiekaj.
Połóż 1 liść porzeczki i posiekany ząbek czosnku na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików.
Napełnij słoiki gorącymi piersiami, nie ubijając mocno i zalej wrzącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przenieś schłodzone słoiki z półfabrykatem do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.