Sałatka z ogórków" Nezhinsky " na zimę
Jeśli zbiory ogórków przekroczyły Twoje oczekiwania, a zwykłe "zimowe" preparaty już zajęły swoje miejsce na półkach spiżarni, proponuję urozmaicić asortyment skrętów i przygotować kilka słoików sałatki Neżynski na zimę. Okazuje się bardzo smaczne!
Składniki
- ogórki - 1,2 kg
- cebula - 700 g
- koperek - 1 pęczek
- ziele angielskie (groszek) – 10 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
- liść laurowy - 5 szt.
- woda - 2 L
- ocet (5%) – 10 art.
- cukier - 5 łyżeczka
- sól - 2,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i pokrój w plastry o grubości około 3-5 mm.
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, drobno posiekaj koperek.
W misce połącz przygotowane ogórki, cebulę i koperek, wymieszaj.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść 2-3 groszki czarnego i ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy.
Napełnij słoiki sałatką z ogórka do góry. Wlej 2 łyżki do każdego słoika. ocet, dodaj 1 łyżeczkę. (bez szkiełka) sól i 0,5 łyżeczki.cukier.
Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut do podgrzania.
Następnie wyślij słoiki z obrabianym przedmiotem do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną sałatkę "Neżynski" z ogórków w chłodnym, ciemnym miejscu.