Sałatka z ogórków" Nezhinsky " na zimę

1 godz. 0 min.
5 puszek po 0,5 l
tynza, stock.adobe.com
0

Jeśli zbiory ogórków przekroczyły Twoje oczekiwania, a zwykłe "zimowe" preparaty już zajęły swoje miejsce na półkach spiżarni, proponuję urozmaicić asortyment skrętów i przygotować kilka słoików sałatki Neżynski na zimę. Okazuje się bardzo smaczne!

Składniki

  • ogórki - 1,2 kg
  • cebula - 700 g
  • koperek - 1 pęczek
  • ziele angielskie (groszek) – 10 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • liść laurowy - 5 szt.
  • woda - 2 L
  • ocet (5%) – 10 art.
  • cukier - 5 łyżeczka
  • sól - 2,5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i pokrój w plastry o grubości około 3-5 mm.

Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, drobno posiekaj koperek.

W misce połącz przygotowane ogórki, cebulę i koperek, wymieszaj.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść 2-3 groszki czarnego i ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy.

Napełnij słoiki sałatką z ogórka do góry. Wlej 2 łyżki do każdego słoika. ocet, dodaj 1 łyżeczkę. (bez szkiełka) sól i 0,5 łyżeczki.cukier.

Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut do podgrzania.

Następnie wyślij słoiki z obrabianym przedmiotem do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną sałatkę "Neżynski" z ogórków w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy