To zdrowe ciasto jest bardzo różne: bez masła, cukru, a nawet mąki. Ale zawsze pozostaje prosty w przygotowaniu, smaczny i bardzo kolorowy. Przygotuj delikatne ciasto marchewkowe PP według tego przepisu i ciesz się pysznym deserem bez uszczerbku dla sylwetki.
Składniki
- płatki owsiane - 80 g
- marchew (tarta na drobnej tarce) – 280 g
- mąka - 3 art.
- mleko - 140 ml
- jaja kurze - 2 szt.
- suszone śliwki - 60 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- substytut cukru - do smaku
- ricotta - 600 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, następnie osuszyć ręcznikami papierowymi i drobno posiekać.
Połącz startą marchewkę, jajka, mleko, płatki owsiane, sól, wanilinę i suszone śliwki, wymieszaj.
Dodaj substytut cukru do smaku, mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, wlej ciasto i spłaszcz. Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Włóż go do ciasta i natychmiast wyjmij. Jeśli na wykałaczce nie pozostanie surowe ciasto, ciasto jest gotowe.
Połóż deskę do krojenia na cieście i ostrożnie odwróć, Usuń pergamin. Pokrój schłodzone ciasto na 4 części, posmaruj ricottą i złóż ciasto. Gotowe ciasto marchewkowe PP Wyślij do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem udekoruj według uznania.