Z pewnością każda gospodyni domowa ma swój własny, ulubiony przepis Adjiki. Jeśli szukasz czegoś nowego, szybkiego i prostego, ten przepis jest specjalnie dla ciebie! Dziś przygotujemy pikantną adżikę z jabłkami na zimę-doskonały dodatek do mięsa i wszelkiego rodzaju dodatków.
Składniki
- pomidory - 500 g
- jabłka - 250 g
- papryka - 100 g
- ostra czerwona papryka - 3 szt.
- czosnek - 25 g
- Olej roślinny - 4 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka i warzywa opłucz, obierz i pokrój losowo, a następnie posiekaj blenderem.
Wlej olej roślinny do rondla, dodaj posiekaną masę warzywną, sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez pół godziny.
Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzona Adjika jest doskonale przechowywana w temperaturze pokojowej.