Warzywa, grzyby, owoce-wszystko to od dawna jest zrozumiałe. A co, jeśli zaoferuję ci marynowanie jajek na zimę? Również z burakami. Taka przekąska stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, a jej smaku nie da się porównać z niczym.
Składniki
- jaja kurze - 8 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- Burak - 1 rzecz
- cukier - 2.5 art.
- sól - 2 art.
- kminek - 1 art.
- czarny pieprz - 1 art.
- Chili - 1 rzecz
- Goździk - 2 Bud
- liść laurowy - 1 rzecz
- ocet winny - 200 ml
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- estragon - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo i obierz.
Grubo posiekaj cebulę i upiecz na suchej patelni.
Pokrój buraki w kliny.
Zagotuj 1,3 l wody i dodaj buraki, cukier, sól, ocet i wszystkie przyprawy.
Włóż jajka, estragon i skórkę z cytryny do sterylnego słoika.
Napełnij marynatą i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy