półfabrykaty na zimę
13.05.2023
pomidory we własnym soku z czosnkiem i chrzanem na zimę
1 godz. 0 min.
6 porcji
Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moim sekretnym i sprawdzonym przez lata przepisem na pomidory w puszkach we własnym soku. Główną cechą jest to, że tutaj jest czosnek i chrzan, dzięki czemu przedmiot jest nieco ostry i pikantny.
Składniki
- pomidory (stałe) – 2 kg
- pomidory (przejrzałe) – 2 kg
- korzeń chrzanu - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż przejrzałe pomidory przez maszynę do mięsa i gotuj tę masę przez 10-15 minut.
Zmielić przez sito i doprowadzić do wrzenia.
Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól, chrzan i pieprz. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Włóż twarde pomidory do wysterylizowanych słoików.
Wlej ten sok i sterylizuj przez kolejne 10 minut.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy