śliwki we własnym soku na zimę

25 min
2 puszki po 0,5 l
Śliwki we własnym soku na zimę
Viktor, stock.adobe.com
0

Śliwki we własnym soku docenią gospodynie domowe, które często pieczą otwarte ciasta i inne wyroby cukiernicze. Przysmak spodoba się również dzieciom. Radzę wybrać dojrzałe, dość gęste śliwki do konserwacji. Wolę odmianę "Węgierka".

Składniki

  • śliwki (Węgierka) – 700 g
  • cukier - 300 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki połówkami śliwek (cięcie w dół), posypując owoce cukrem warstwami.

Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 15 minut od momentu zagotowania wody (woda w garnku powinna być "na ramionach" słoików).

Po sterylizacji szczelnie zamknij słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy