Śliwki we własnym soku docenią gospodynie domowe, które często pieczą otwarte ciasta i inne wyroby cukiernicze. Przysmak spodoba się również dzieciom. Radzę wybrać dojrzałe, dość gęste śliwki do konserwacji. Wolę odmianę "Węgierka".
Składniki
- śliwki (Węgierka) – 700 g
- cukier - 300 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki połówkami śliwek (cięcie w dół), posypując owoce cukrem warstwami.
Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 15 minut od momentu zagotowania wody (woda w garnku powinna być "na ramionach" słoików).
Po sterylizacji szczelnie zamknij słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy