Stoły Wielkanocne zawsze się psują. Gospodynie domowe chwalą się wyśmienitymi potrawami, uderzając niesamowitą wyobraźnią i zwinnością. Jeśli chcesz konkurować, przygotuj Wielkanocne twaróg Tiramisu. Oryginalny deser wywoła prawdziwą furorę.
Składniki
- twaróg (10-12% tłuszczu) – 400 g
- śmietana (20% tłuszczu) – 80 g
- masło - 80 g
- mleko skondensowane - 80 g
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- sól - na czubku noża
- Kawa (espresso) – 150 ml
- Ciasteczka Savoyardi - 10 sztuk
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz twaróg, śmietanę, miękkie masło, mleko skondensowane, cukier, sól i wanilinę.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Połóż ręcznik złożony na płaskim talerzu. Umieść przygotowaną formę na Wielkanoc na wierzchu i przykryj ją podwójną warstwą gazy.
Rozłóż trochę twarogu.
Zanurz ciasteczka w kawie i ułóż na wierzchu. Złam go, dopasowując go do odpowiedniego rozmiaru.
Powtórz z pozostałymi ciasteczkami i twarogiem. Górna warstwa musi być masą twarogową.
Przykryj gazą złożoną z kilku warstw, umieść ucisk na wierzchu. Wstaw do lodówki na jeden dzień.
Ostrożnie przenieś twaróg Wielkanocny tiramisu na talerz.
Usuń gazę, posyp kakao na sitku.