Kontynuując temat naturalnych słodyczy, powiem ci przepis na pastylkę z derenia. Deser przygotujesz w domu, używając najczęściej używanych potraw i piekarnika gazowego. Nie potrzebujesz nawet miksera, ponieważ gotowane jagody są przecierane przez sito.
Składniki
- Dereń - 1 kg
- cukier - 350 g
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Dereń na patelni, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.
Puree z derenia wymieszaj z cukrem.
Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając. Masa powinna mocno zgęstnieć.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż puree z derenia warstwą około 0,5 cm i spłaszcz.
Suszyć przez 8 godzin w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Zaleca się, aby drzwi były uchylone.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy