Chcę zasugerować wypróbowanie świetnego przepisu Tiramisu z jagodami. Możesz przygotować pyszny deser o każdej porze roku, ponieważ niezbędne składniki są sprzedawane w supermarketach przez cały rok. Pamiętaj, aby wymieszać przecier jagodowy ze skrobią, aby ustabilizować.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 500 g
- żółtka - 4 kawałki
- mascarpone - 400 g
- jagody (różne) – 200 g
- Kawa - 150 ml
- Brandy - 2 art.
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- cukier puder - 4 art.
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubić z cukrem pudrem i solą na ostre szczyty.
Dodaj mascarpone i mieszaj, aż będzie gładka.
W szerokiej filiżance połącz kawę i brandy.
Zmiel połowę jagód w blenderze i przetrzyj przez sito.
Dodaj skrobię i wymieszaj.
Połóż trochę kremu na dnie przygotowanych szklanek.
Zanurz ciasteczka w aromatycznej kawie i włóż do szklanek. Możesz łamać ciasteczka, dostosowując je do rozmiarów używanych naczyń.
Dodaj przecier jagodowy i warstwę kremu.
Ponownie zanurz ciasteczka w kawie, włóż do szklanek, dodaj warstwy puree i śmietany. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasteczko.
Wlej resztę kremu na wierzch i udekoruj drugą połową jagód. Gotowe tiramisu powinno stać kilka godzin w lodówce.